8.2.11

Kırıka: İyi müzik ve İzmir

Kırıka geçen sene karşıma çıkan bir grup. Geç kalınmış bir keşif oldu ama gayet de şahane oldu. Grup Ege, İzmir, eski İstanbul ve Selanik tatlarını barındıran, geleneksel olanı özüyle oynamadan ama aynı kopyasını da yapıştırmadan orijinal bir tarz sunuyor. Belli ki grubun üyelerinin hepsinin İzmirli olması, müziğin içine İzmir ruhunu, denizi kokusunu ve müthiş bir keyfi katmayı kolaylaştırmış. Müziklerini "şehirli halk müziği" olarak nitelendiren grup, metropol hayatındaki tekdüzeliği ve karalaşmayı, denizden gittikçe koparak ince hüznün kaybolmasını reddedmeyi kendilerine ilk edinmiş. En çok dikkatimi çekenlerden biri, geleneksel ve batı kompozisyonlarına yatkın klarnetin muhteşem kullanılmış olması. Müziklerinde oluşturdukları dengeye çok önem verdikleri açık. Batı kompozisyonlarını uygularken geleneksel kullanımları ve ikisinin harmanını çok harika kurmuşlar. Telli sazlardaki 'cura' kullanımı da müziğin kimliğini bulmasında kilit nokta olmuş. Dinlerken deniz kıyısında bulunma hissi hem kulağa hem de göze geliyor. Ege ve İzmir'in tadını, anason kokusunu insanın burnuna gözüne sokan, İzmir'i sevmeyenin tam olarak yaşayamayacağı nefis tatta bir grup.

Grup kendi 'blog'unda kendilerini ve müziklerini şöyle anlatıyor:

"1800’lerin sonu, 1900’lerin başında istanbul, urfa, selanik gibi imparatorluğun büyük şehirlerinde yapılan halk müziği oldu kırıka’yı etkileyen... bektaşi nefeslerinin rindaneliğini, halk türkülerinin tevazusunu, kantoların hafif meşrep şehvetini ve içli sevda şarkılarının hüznünü muhabbetle kucaklayan bu kalender müzik, kah bir rum kadınının tahrik edici sesinden, kah urfalı bir gazelhanın nağmelerinden, kah istanbullu bir beyefendinin nidalarından yükseldi. işte kırıka mayasını burada buldu: kırıklık... çelebice bir hüzün ve melez olma durumu... taş plakların o tek kanaldan gelen özensiz, ama içten kayıtları."

"Yeniden deniz sarkilari, deniz kültürü ve dionyssos ruhu...: "denizle karanın seviştiği, karanın erkek karalığına, denizin kadın maviliğine karıştığı, ufku açık mavi; gurubu yanık kızıl; bir güzel coğrafya bizim evimiz: ege kıyıları... biz, gittikçe kara kültürüne ve onun eğlence anlayışına teslim olmaya başlayan Türkiye'nin unuttuğu deniz kokusunun peşindeyiz."

"Kırıka'nın İzmirli kurucuları gibi, her İzmirli bilir: Buralara denizle gelen açıklık, güneş ile yıkanmış bir esriklik, milliyeti muğlak bir melezlik ve dionyssos coşkusu yakışır. Yemek, içmek, şarkı söylemek, rakı ile esrimek, dans etmek, düğün, sünnet, açık hava, imbat, yosun ve deli lodos... bu cümbüşü fişekleyen de zeybekler, sirtolar, kasap havalar, çiftetelliler, karşılamalardır."

"Kaba Saz" albümünden seçtiğim ve ilk kez dinlemek için önerebileceğim üç şarkı:




12 yorum:

Adsız dedi ki...

pek bi güzel gözüküyor. keyif verici.ebru.

Adsız dedi ki...

çok şahaneymiş
diğer parçaları da dinledim
tam bir izmir grubu :)
ali.

Onur Altunsaray dedi ki...

evet pek sevdim ben de
laço tayfanın bıraktığı şeyi çok hoş devam ettiriyolar..

Adsız dedi ki...

izmire geldikleri gün orda olalım :)
esra

Onur Altunsaray dedi ki...

tabi ki de :):)

Adsız dedi ki...

egeyi ve izmiri çok güzel yaşatıyor hakkaten.yetenek ve ruh aynı anda birleşince böyle güzel şeyler ortaya çıkabiliyor.güzel anlatım tebrikler ve hayırlı olsun :)





burak

Onur Altunsaray dedi ki...

teşekkürler ederim :)
mart ayında izmir ve istanbul konserleri var sanırım..aklın bi kenarında tutmak gerek.

Adsız dedi ki...

kaçırmamak lazım :)
b.

Adsız dedi ki...

nefismiş! hakikaten dengeyi müthiş yakalamışlar...
güzel de bi yazı olmuş
tebrik :)
sinem

Onur Altunsaray dedi ki...

tişikkür ederim :)

Adsız dedi ki...

İlk defa Kırıka hakkında ben bişeyler anlatmadan grubun farkında olup iyi de çözümleyip bana bişeyler söyleyen biri oldu :)
hoş bir yazı olmuş. daha da farkedilmelerini sağlamak dileğiyle.
(tolga)

Adsız dedi ki...

hep derim..rakı-meze-kırıka..bu işi iyi özünde yapan gruplardan..eline sağlık dostum..

lakin cücü der ki:
akşam olduğunda konuşmaktan,koşturmaktan ziyade sessizliğe,sakinliğe geçip güzel bir sofra ile ege sokaklarında salın kendinizi huzura..
selamlar saygılar..
(cüneyt)